Welk apparaat verbruikt meeste energie?

Welk apparaat verbruikt meeste energie
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Natuurlijk weet je dat je elektrische apparaten energie verbruiken. Maar weet je ook welke apparaten in je huis echte energieverslinders zijn? Tegenwoordig worden (huishoudelijke) apparaten veel energiezuiniger afgeleverd uit de fabriek. Toch heb je misschien een apparaat in huis, een oud trouw beestje, dat nog niet bepaald aan de huidige normen voldoet. En er zijn nou eenmaal apparaten die ongeacht hun leeftijd veel energie verbruiken. Wil jij weten of jij energieslurpers in je huis hebt? Lees dan even mee en check het meteen.

De top 3 energieverslinders

We beginnen meteen maar even met een lijstje; de grote drie:

1 De elektrische boiler

Vooral boilers met een inhoud van meer dan 20 liter verbruiken veel energie. Een dergelijke boiler verbruikt 1900 kWh en kost je ruim 400 euro per jaar.*

2 De vijverpomp

Deze valt niet in de categorie huishoudelijke apparaten, maar het is zeker iets om je bewust van te zijn als je een vijver in de tuin hebt. We hebben het dan wel over de zware types van 200 watt die altijd ingeschakeld zijn. Het verbruik van zo’n vijverpomp is 1840 kWh, wat neerkomt op circa 395 euro per jaar.

3 De elektrische kachel

De derde plaats is voor de elektrische kachel zonder thermostaat. Als je deze bijvoorbeeld 250 uur gebruikt op jaarbasis, komt dit neer op een verbruik van 500 kWh en een kostenpost van ruim 100 euro per jaar.

Andere energieverslinders zijn onder andere een waterbed en een airconditioner.

*De genoemde bedragen zijn een vrij accurate benadering, maar blijven natuurlijk afhankelijk van de prijs van stroom. De tarieven voor stroom en gas kun je vinden op de website van je energieleverancier of in je energiecontract.

Energie besparen

Je kunt natuurlijk veel doen om je energieverbruik en daarmee je energierekening onder controle te krijgen. Mocht je deze energieverslindende apparaten in huis hebben, dan is het zinvol om je af te vragen of je ze echt nodig hebt en of er eventueel een goedkoper alternatief voorhanden is.

Kijk bij het aanschaffen van nieuwe apparaten naar het energielabel. Zuinige apparaten kosten in aanschaf misschien wat meer, maar leveren je wel een verbruiksbesparing op.

Nieuwe energieleverancier

Ook een optie is op internet te zoeken op ‘overstappen energie’ om zo te kijken of je misschien een betere deal kunt vinden bij een nieuwe energieaanbieder. Vaak heb je met een goede aanbieding ook al een flinke verlaging van de energienota te pakken!