Vloeren voor vloerverwarming

Vloeren voor vloerverwarming
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Het is bij vloerverwarming natuurlijk erg belangrijk dat de rondcirculerende warmte die in de vloer zit goed kan worden afgegeven aan de ruimte die erboven zit. Juist daarom zijn niet alle vloeren geschikt voor vloerverwarming. Bijvoorbeeld sommige typen vloerbedekking bezitten teveel isolerende eigenschappen en kunnen in dat geval niet worden gebruikt als je een vloerverwarming wilt installeren.

Warme weerstand

De warmteweerstandsfactor is zeer bepalend bij de vloerbedekking. Dit wordt ook wel de R-waarde genoemd. Indien je geen vloerverwarming wilt installeren is een hoge R-waarde belangrijk omdat deze dan gelijk staat aan een goede isolatie. De kou van onder de vloerbedekking (of bijvoorbeeld vanuit de kruipruimte) wordt dan goed tegengehouden en dat levert weer een positieve bijdrage aan je energierekening! Als je wél vloerverwarming wilt installeren moet de R-waarde juist minimaal zijn. Alleen dan is de vloerbedekking geschikt als je die wilt gebruiken samen met een vloerverwarmingsinstallatie.

Welke vloeren zijn geschikt?

Even simpel op een ritje gezet zijn de volgende vloeren geschikt om te worden gebruikt samen met vloerverwarming:

– Beton
– Natuursteen
– Keramische tegels
– Keramisch parket
– Gietvloeren (cement/kunststof)

Beton en natuursteen

Deze vloeren hebben een lage R-waarde en daarom zijn ze erg geschikt om samen met vloerverwarming te worden gebruikt. Deze vloeren nemen de warmte zeer goed op en geven de warmte zonder problemen af aan de ruimte. Bij natuursteen is het alleen wel van belang dat in sommige gevallen een kunststof bedekt wapeningsnet te gebruiken in de dekvloer om te voorkomen dat er (eventueel) roest gaat ontstaan.

Keramische tegels/parket

Deze zijn ook erg geschikt om te worden gebruikt met vloerverwarming in verband met hun lage R-waarde. Enkel zijn de uitzetvoegen iets waar je rekening mee dient te houden. Je wilt natuurlijk niet dat het gaat scheuren of barsten! Ook is het belangrijk dat de ondergrond van goede kwaliteit is en hoe de tegels zijn verlijmd.

Gietvloeren (cement/kunststof)

Eigenlijk is de epoxyvloer als enige ongeschikt om te combineren met vloerverwarming. De andere typen gietvloeren kunnen zonder issues gebruikt worden samen met een vloerverwarmingsinstallatie.

Welke vloeren zijn minder geschikt?

Alle vloeren die een hoge R-waarde hebben of makkelijk uitzetten zijn minder geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming, zoals parket (hout). Echter, als je weet waar je rekening mee moet houden, kun je het alsnog mogelijk maken! Punten waar je rekening mee dient te houden zijn:

– De diepte van de vloerverwarming moet voldoende zijn
– De vloerverwarming moet zo ingesteld zijn dat het geleidelijk verwarmd
– De houten vloer mag niet worden gelakt
– Geen kleed/kleden op het hout plaatsen
– De luchtvochtigheid in de ruimte moet tussen de 50% – 70% blijven