Maak je trap veilig met deze tips

trap veilig maken
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Als je een boven- of zolderverdieping hebt, is een veilige trap een must. Dat lijkt logisch, maar toch komt van de trap vallen nog vaak voor. Meestal is het een combinatie van factoren. Snel nog even iets van boven pakken, gehaast de trap op en af, treden overslaan en minder geschikt schoeisel voor dergelijke acties zijn grote ‘menselijke’ veroorzakers. Maar ook de trap(omgeving) zelf is een bron van ongeplande en vooral ongewenste val- en struikelpartijen. Soms net de laatste treden, maar soms begint het duikelen ook al bovenaan de trap … Dat kan heel naar aflopen. Maar het goede nieuws is: je trap veilig(er) maken, is best eenvoudig! We zetten hier wat praktische tips voor een veilige trap op een rijtje. Doe er je voordeel mee!

Veilige traptreden door licht en kleur

Niet elk trappengat is licht en overzichtelijk. Zorg dat de trap goed zichtbaar is met goede verlichting in de trapruimte. Bij goed licht kun je de treden duidelijker zien en de afstand beter inschatten. Ook door contrastkleuren te gebruiken kun je de treden beter onderscheiden. Dit kun je doen met vloerbedekking of verf en geheel of gedeeltelijk (bijvoorbeeld alleen een contrastkleur tegen de traprand).

Antislip op de trap

Ook een goede manier om je trap veiliger te maken is antislipmateriaal op de treden. Vooral houten (gelakte) traptreden en trappen bekleed met zeil of laminaat zijn erg glad en daardoor extra gevaarlijk. Er zijn antslip sprays te koop, maar je kunt ook je trap veiliger maken met antislip trapstrip. Met deze antislip tape is je trap veiliger maken heel simpel. Je kunt de zelfklevende antisliptape gemakkelijk op de gewenste maat knippen en je kunt het overschilderen in elke kleur.

Extra leuning maakt trap veiliger

Een leuning aan beide kanten van de trap geeft meer houvast en meteen een groter gevoel van veiligheid op de trap. Je hebt ook minder de neiging om te gaan rennen als je je aan beide kanten vasthoudt.

Een trap veiliger maken is dus niet zo moeilijk. En verder heb je het, zoals gezegd, vooral ook zelf in de hand. Probeer rustig aan te doen op de trap – ook als je haast hebt – en loop bij voorkeur niet op sokken, slippers of pantoffels de trap op en af. Hier lees je meer over een veilige trap en andere tips om van het trap opknappen een succes te maken.