Garderobekasten op maat

Garderobekasten op maat
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Garderobekasten oftewel kledingkasten zijn uitermate populair. Deze kasten zijn vooral te vinden in de slaapkamer, zodat je direct je kleding bij de hand hebt als je uit bed stapt. Garderobekasten zijn in er talloze soorten, maten en materialen, dus de keuze is enorm. Toch kan het zijn dat je helemaal geen standaard garderobekast wilt aanschaffen, maar behoefte hebt aan een kast op maat. Vooral als de ruimte waar je de garderobekast wilt plaats geen normale afmetingen heeft, zou het zomaar kunnen zijn dat dergelijke kasten helemaal niet standaard te koop zijn. Je moet dan gaan voor een kast op maat. Een voordeel van een garderobekast op maat is dat je de ruimte optimaal kunt benutten en dat je de kast volledig kunt personaliseren. Je hebt dan ook werkelijk een unieke kast die je nergens anders zult vinden. Wel moet je aan enkele zaken denken als je een garderobekast op maat gaat maken.

Afmetingen

De afmetingen zijn misschien wel het belangrijkste waar je aan moet denken bij een garderobekast. Als je de kast te krap bouwt zul je daar later spijt van krijgen en blijft nog een gedeelte van je garderobe buiten de kast rondslingeren. Wil je een hangkast, een kast met legplanken of een combinatie? Dit is ook belangrijk voor de afmetingen. Een hangkast heeft minimaal een diepte nodig van 60 centimeter, maar wenselijk is 65 centimeter als je er ook dikke jassen in kwijt wilt. Een legkast kan af met een diepte van 40 centimeter. Als je hang en leg combineert ga dan voor de minimale diepte van een hangkast. Uit esthetische, maar ook uit praktisch oogpunt is de hoogte van de kast met mooiste als deze tot aan het plafond reikt. Dit staat stijlvol en je hoeft hooit de bovenkant van de kast schoon te maken. Houdt er wel rekening mee dat je kleding niet te hoog hangt, anders kun je er niet bij. Houdt ook rekening met vrije ruimte voor de garderobekast. Dit moet toch minimaal een meter zijn en als je draaideuren gebruikt nog wel wat meer.

Indeling

Het beste is het om de garderobekast in de delen in compartimenten. Zo kun je hanggedeeltes, leggedeeltes en ruimte voor overige accessoires creëren. Als je de ruimte hebt, maak dan ook een ruimte apart voor kleding dat je zelden draagt. Zo hangt deze kleding nooit in de weg bij je veel gedragen kleding. Deel je de kast met iemand anders, dan moet je toch rekening houden dat je per persoon toch wel een meter aan hangruimte nodig hebt. Bespaar ook niet op ruimte voor schoenen. Vooral als je veel schoenen hebt, moet je daar een behoorlijke ruimte voor creëren. Gelukkig hoef dit de kleding niet in de weg te zitten en kun je deze ruimte op de bodem van de kast creëren. Kleinere accessoires, zoals riemen en dassen nemen niet veel ruimte in beslag en je kunt dan werken met vakjes. Als de ruimte het toelaat, maak dan ook lades in de garderobekast waarin je ondergoed en sokken in kunt bewaren.