Een lekkage opsporen en oplossen

lekkage opsporen en oplossen
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Vochtproblemen in je huis kunnen ernstige gevolgen hebben. Een van de meest bekende gevolgen van vochtproblemen zijn vochtige muren. Behang en pleisterwerk zal hierdoor niet meer aan de muur kunnen hechten en verf kan afbladderen. Daarnaast ontsieren vochtplekken de muren en in het ergste geval ontstaat er ook nog schimmelvorming. Schimmels wil je sowieso niet in je huis. Schimmels kunnen namelijk diep in het materiaal trekken en zelfs de constructie van de woning aantasten. Misschien nog wel erger is dat schimmels schadelijk zijn voor de gezondheid van de bewoners. Veelgehoorde klachten bij schimmel zijn allergische klachten en klachten met de luchtwegen.

Soort lekkage

Je kunt last hebben van twee soorten lekkages. Een grote lekkage, waarbij sprake is van een leidingbreuk of een geleidelijke lekkage. In de leiding zit dan een klein scheurtje waar druppelsgewijs vocht uit ontsnapt. Je zult hier in de eerste instantie niets van doorhebben. Pas na verloop van tijd zullen problemen optreden van een muur die gelijkelijk vochtig begint te worden, schimmels op de muren of je kunt het niet meer warm krijgen in je huis. Vaak zie je dan ook dat de elektriciteitsrekening begint te stijgen omdat je voortdurend moet stoken om het nog een beetje warm te krijgen in huis. Een leidingbreuk is gemakkelijk te herkennen en meestal zul je dan ook veel wateroverlast krijgen, zoals een kelder die onder water staat. Dit moet dan ook met spoed aangepakt worden. Een geleidelijke lekkage is wat lastiger om op te sporen.

Lekdetectie

Het aanpakken van een lekkage begint met een goede diagnose. Een diagnose verkrijg je door de lek op te sporen zodat je weet wat de oorzaak van de lekkage is en of het wel een lekkage is. Dikwijls spelen er ook andere soorten vochtproblemen, zoals optrekkend vocht of doorslaand vocht. Als je daar last van hebt, dan vergt dit een geheel andere aanpak dan een lekkage. Aangezien de meeste leidingen in de muren zitten verborgen is het heel lastig om te bepalen waar een eventuele lekkage zit. Dat de muur op een bepaalde plek nat is, hoeft nog niet te betekenen dat daar de lekkage zit. De lekkage kan ergens anders zitten, waarna het vocht via leidingen naar de betreffende muur lekt. Schakel daarom een lekdetectie expert in die detectie kan uitvoeren. Met een lekdetectie kun je de plek en de grootte van de lekkage detecteren zonder dat je muren hoeft uit te breken. Meestal gebeurd dit met een infraroodcamera die op basis van infraroodlicht de lek kan achterhalen. Er zijn ook andere methodes van lekdetectie, zoals ultrasoon detectie. Hier worden lekkage opgespoord door middel van ultrasone geluidsgolven. Een lek detecteren met behulp van warmte is mogelijk met een thermografische camera.

Oplossen lekkage

Als de lekkage is opgespoord, weet je de locatie, de grootte en hoe je de lekkage kunt oplossen. Als de leiding zich in of achter een muur bevindt, dan ontkom je er niet aan om een gedeelte van de muur te slopen om bij de lekkage te komen. Als het om een kleine lekkage gaat, hoeft er ook niet veel opengebroken te worden en kan dit gemakkelijk hersteld worden als een gedeelte van de leiding is vervangen.