De keuze voor een dakkapel

De keuze voor een dakkapel
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Wanneer je al langer met je gezin een huis woont, bestaat de mogelijkheid dat je na enkele jaren ruimte te kort komt. Het kan zijn dat je gezinsuitbreiding krijgt of eventueel een werkruimte nodig hebt. In een dergelijke situatie zou je kunnen besluiten om een aanbouw achter aan je huis te bouwen als dat mogelijk is of een dakkapel te plaatsen.

Wanneer je een berekening maakt van een uitbouw of een dakkapel, zal je zien dat het plaatsen van een dakkapel goedkoper en sneller gaat. Voor het plaatsen van een dakkapel heb je, wanneer je een schuin dak hebt, de mogelijkheid om dat daar te bouwen. Door het plaatsen van een dakkapel krijg je veel extra ruimte op zolder die als een extra kamer gebruikt kan worden. Je moet vooraf eerst toestemming vragen bij de gemeente waar je woont of je een dakkapel mag plaatsen. Vaak heeft de gemeente daar geen bezwaar tegen, als het maar aan de achterzijde is.

Werkzaamheden vooraf
Wanneer je besloten hebt om een dakkapel te plaatsen, is het verstandig daar vooraf onderzoek naar te doen. Je moet weten hoe groot je hem wilt en kunt maken. Weet je niet of de grootte die je wilt hebben mogelijk is, is het verstandig een aannemer te benaderen die je het dakkapel laat bouwen. Hij zal langskomen en je adviezen geven wat de mogelijkheden zijn. Er moet rekening gehouden worden met de balken die er zijn. Daarna moet je je afvragen hoeveel ramen de dakkapel moet hebben. Wil je allemaal vaste ramen of moet er minimaal een raam bij zijn die je open kunt doen? Omdat het op een zolder snel warm wordt in de zomer, is het belangrijk dat je een raam kunt openzetten om te luchten. Een openslaand raam is duurder dan een vast raam. Er moet hang en sluitwerk gebruikt worden en het raam zal moeten worden afgehangen. Wil je dubbel of drievoudig glas gebruiken? Drievoudig glas is duurder dan dubbel glas maar isoleert beter. Dat zijn dus vragen die je vooraf moet stellen.

Werkzaamheden
Ga niet met de eerste aannemer in zee waarmee je contact hebt. Laat door meerdere een offerte maken en neem dan die waar je een goed vertrouwen hebt. Wanneer je een aannemer toestemming geeft om de dakkapel te plaatsen zal hij beginnen met de voorbereidende werkzaamheden. Hij zal de maten van het glas doorgeven wat besteld moet worden. Daarna zal hij de ruimte vrij maken waar de dakkapel geplaatst wordt. Zodra hij dat heeft gedaan zal hij het kunnen gaan opbouwen. Bespreek eventuele aanpassingen die je wilt hebben, voordat hij de dakkapel gaat opbouwen. Het geheel duurt ongeveer drie dagen voordat een dakkapel klaar is.

Prefab
Je kunt ook een kant en klaar dakkapel bestellen. Wanneer je hierbij een dakkapel uitgekozen hebt, zal dat helemaal kant en klaar in de fabriek worden gemaakt. Wanneer het klaar is, zal de aannemer de ruimte in het dak vrijmaken. Daarna zal het kant en klare dakkapel met een kraan op het dak worden geplaatst. De aannemer kan dan het geheel gaan afwerken. Deze manier van werken gaat veel sneller dan wanneer een dakkapel vanuit het niets moet worden opgebouwd. Een prefab dakkapel plaatsen en afwerken duurt ongeveer twee dagen.

Kunststof
Je zou een dakkapel kunnen kiezen die geheel van kunststof is. Een kunststof dakkapel is duurder dan een van hout. Toch heeft het belangrijke voordelen. Een houten dakkapel zal zeker om de paar jaar geschilderd moeten worden. Omdat een dakkapel hoog is, moet je de werkzaamheden door een schilder laten uitvoeren. Daar zijn natuurlijk kosten aan verbonden. Deze kosten kun je terugverdienen door een dakkapel van kunststof te nemen.

Denk dus vooraf goed na wat je wilt gaan doen. Een dakkapel van hout helemaal vanuit het niets laten opbouwen of een prefab dakkapel laten plaatsen of een van kunststof. Het heeft allemaal zijn voor- en nadelen die je tegen elkaar moet afwegen.